söndag 28 december 2008

Söndagen efter jul, Galaterbrevet 4:4-7

När George Michael hade blivit tagen av polisen för att ha försökt ha sex i en pissoar gjorde han en musikvideo som slutade med orden ”God loves all of us. All.” I dagens text får vi det svart på vitt. Det är inte så att Kristus föddes och dog bara till förmån för somliga, utan alla vi som är människor har fått del av frälsningen. Var och hur vi föredrar att ha sex har ingenting med saken att göra, och det har för den delen ingenting annat heller.

God loves all of us. All.

måndag 22 december 2008

Fjärde söndagen i advent, Lukas 1:46-55,

Jag tycker om att föreställa mig Maria som lesbisk. Och varför inte, när allt kommer omkring. För nästan det enda vi tror oss veta om Maria är att hon aldrig hade någon man, inte i fysisk mening i alla fall. Kanske var det något självvalt. Kanske var hon asexuell, transsexuell eller bara lesbisk. Eller kanske hade hon något särskilt skäl.

I alla fall blir det så starkt när ängeln kommer till just henne, inte till någon drottning eller heterosexuell diva, utan till en helt osminkad liten tonårsflata, och just hon får sjunga sin lovsång: ”Han störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa.”

Det finns många asexuella, transsexuella eller bara lesbiska som väntar på sin upphöjelse. Tills den kommer får vi sjunga med Maria.

söndag 14 december 2008

Tredje söndagen i advent, Matteus 11:2-11

”Är du den som skall komma, eller skall vi vänta på en hetero?” Ja, nästan så frågar Johannes Döparen från sitt fängelse. För ordet som vi översätter ”annan” är det grekiska heteros. Johannes undrar om Jesus verkligen är rätt sorts frälsare. För han beter sig ju inte som någon riktig karl direkt, inte som Johannes själv, läderkillen från öknen som levde på gräshoppor. I Johannes ögon var Jesus allt en riktig fjolla, och liksom många läderbögar hade Johannes svårt för fjollor.

Men vi måste nog, liksom Johannes, förlika oss med att Gud inte alltid verkar riktigt som vi tänkt oss. Och vi behöver lära oss att inte förakta varandra utan acceptera varandra sådana som vi är och känna igen Guds hand när den verkar genom oss, istället för att vänta på en hetero.

söndag 7 december 2008

Andra söndagen i advent, Romarbrevet 15:4-7,

Gud älskar oss precis som vi är. Vi behöver inte göra om oss för att bli accepterade av Gud. Och jag tror aldrig att vi kan komma överens om exakt hur Gud ska äras på bästa sätt och hur man ska leva för att vara Gud till behag. Men det behövs inte heller, för egentligen tror jag att Gud bara sätter en enda gräns för vilket sätt att leva som är acceptabelt, och det är att Gud älskar alla andra också.
Därför måste vi leva efter den gyllene regeln och inte göra något mot andra som vi inte vill att de ska göra mot oss. Det räcker långt nog. Allt annat är oviktigt i jämförelse.

Godta därför varandra. Även när det tar emot.