söndag 22 februari 2009

Fastlagssöndagen, Jesaja 52:13-15

Sångerna om Herrens lidande tjänare i Jesaja lär oss två saker. För den förtvivlade finns det en tröst i att Jesus triumferade inte genom sin makt och styrka utan genom sin trofasthet i lidandet.
Det andra är att även den som är illa sedd, ja rent av motbjudande i människors ögon, kan mycket väl vara Guds utvalda redskap. Det stämmer till eftertanke.

söndag 15 februari 2009

Sexagesima, Första Korinthierbrevet 1:18-25

Korset är en styggelse. Det strider inte bara mot allt förnuft utan också emot alla judiska renhetsregler. Att låta Guds utvalde plågas och dö som en simpel brottsling och att låta en död kropp hänga naken efter solnedgången, det var en styggelse utan dess like.

Jämfört med det är sex mellan män (eller kvinnor) ingenting att fästa sig vid. Korset har redan vänt upp och ner på allt vi trodde oss veta och utplånat förståsigpåarnas förnuft. Guds kärlek är större än vi kan förstå.

söndag 8 februari 2009

Femte söndagen efter trettondagen, Hesekiel 34:17-23,

Man kan fråga sig på vilket sätt äktenskapet mellan man och kvinna skulle bli degraderat för att människor av samma kön som älskar varandra skulle få gifta sig i kyrkan. Men tyvärr finns det alltför många som inte vill nöja sig med att få dricka klart vatten, utan måste grumla det för andra.

Hör Guds ord till de privilegierade: ”Ni knuffar de svaga med bog och länd, ni stångar dem tills ni har trängt bort och skingrat dem. Men jag skall rädda mina får, så att de aldrig mer blir till byte.” Gud ska inte överge oss.

söndag 1 februari 2009

Fjärde söndagen efter trettondagen, Jobs bok 38:1-11

Vi har inte receptet på en människa. Även om projektet att kartlägga de mänskliga generna går mot sin fullbordan, så är vi fortfarande oändligt långt från att kunna förutsäga hurdan en människa ska bli. Vi vet inte varför en del människor blir homosexuella, bisexuella eller transsexuella.
Vad vi däremot vet är att det finns alldeles för många av oss för att det ska vara något skadligt eller ens ofördelaktigt med oss. Då hade evolutionen sorterat bort oss för länge sen. Men om Gud har låtit oss få finnas, som en godartad sexuell variation, då har ingen människa rätt att fördöma oss och hölja Guds visa plan i mörker, inte ens om han är påve.