söndag 28 februari 2010

Andra söndagen i fastan, Första Kungaboken 19:1-8

Under tider av förföljelse är det lätt att man bara vill lägga sig ner och dö, precis som Elia gjorde. Och vem har sagt att vi är bättre än våra fäder och mödrar, än dem som har gått före oss och som antingen drabbats av förföljelse eller levt sina liv i skymundan. Varför måste vi göra sånt väsen av oss?

Jo, därför att Gud har skapat oss och kallat oss till det. Och för att göra livet lite lättare för dem som kommer efter oss än för dem som gått före oss.

måndag 22 februari 2010

Första söndagen i fastan, Matteus 16:21-23

Påven gör ju anspråk på att vara Petrus efterträdare, så låt oss nästa gång han yttrar sig om homosexualitet - eller om sexualitet över huvud taget - erinra honom om vad Jesus en gång sa till Petrus: "Håll dig på din plats, Satan. Dina tankar är inte Guds utan människors."

söndag 14 februari 2010

Fastlagssöndagen, Ester 4:12-17

Ester höll på att bli outad. Hennes dubbelliv som uppburen drottning och föraktad judinna var i fara, och hennes släkting Mordokaj återförde henne brutalt till verkligheten. Det kan gå både si och så med kampen, men för den som inte vågar stå upp för den hon är finns bara död.

"Kanske var det för denna stund du blev drottning", säger Mordokaj, och vi som kan och törs stå upp för oss själva har också ett särskilt ansvar inför dem som inte har den möjligheten - eller modet.

lördag 6 februari 2010

Kyndelsmässodagen, Malaki 3:1-4

Jonas Gardell har någon gång beskrivit himlen som att alla människor en gång ska bli medvetna om allt vi har gjort varandra. Och att då kommer det att bli ett gråtande utan dess like, medan Gud, som är en stor svart lesbian, går omkring och delar ut näsdukar åt alla som behöver det.
Jag tror att kyrkorna har mycket gråtande framför sig, men jag hoppas att vi kan klara av åtminstone en del av det redan här på jorden, så att vår kyrka äntligen kan få bli en kyrka för alla.