söndag 27 juni 2010

Den helige Johannes döparens dag, Jeremia 22:1-4

Noblesse oblige. Med makt följer ansvar. Liksom Jeremia sändes till Judas kung för att erinra honom om hans ansvar och skyldigheter, så är det idag vi som hela tiden måste erinra dem som sitter, om inte på Davids tron, så på nyckelposter i kyrkan, att inte kärnka invandraren, den faderlöse och änkan. Att inte heller kränka homo- och bisexuella, intersexuella eller transpersoner, inte heller dem som lever ensamma eller utan barn.

De som har makt att påverka har ansvar för allt det våld som utövas dagligen, med järnrör eller lagstiftning, genom utfrysning, förtal eller diskriminering. Bara om vi tar allt sådant på allvar och upprättar en nolltolerans mot diskriminering är vi värdiga att färdas genom portarna, in i gudsriket.

söndag 20 juni 2010

Tredje söndagen efter trefaldighet, Jesaja 51:1-3

Tänk på Abraham, er far och Sara, som födde er. Genom Abraham är vi alla ett, för vi räknar alla vår härstamning från Abraham och Sara, vare sig vi är ättlingar eller adopterade. Liksom vi alla härstammar från ett och samma par är vi en och samma familj och ingen av oss är förmer än någon annan.

Och Abraham och Sara var båda ofruktsamma när de fick Isak, och ändå lät Gud göra deras ödemark till Herrens trädgård. Ingen av oss ska se ner på någon annan och kalla någon för ofruktsam, för Gud kan låta nytt liv spira ur vem som helst av oss. Transpersoner och intersexuella är en del av skapelsen och en viktig del av Guds plan, inte ett olycksfall i arbetet. Vi är alla huggna ur samma klippa.

Andra söndagen efter trefaldighet, Romarbrevet 8:28-30

Gud hjälper dem som älskar honom, och det oavsett allt annat. Det är märkligt hur människor alltid lyckas förvränga Guds ord. Jag tror inte att aposteln Paulus ville säga något annat än att de som vill vandra på Guds vägar kommer att få den kraft och rättfärdighet de behöver.

Alltför ofta har man i vår tradition kommit att fokusera på dem som inte älskar Gud, men vem kan se in i sin broders eller systers hjärta och veta vem som älskar Gud? Gud skänker nog sin rättfärdighet på fler sätt än vi kan föreställa oss.

söndag 6 juni 2010

Första söndagen efter trefaldighet, Titusbrevet 3:4-8

"We were baptized too."

Det är inte för att vi är rättfärdiga som vi är döpta. Det är inte för att vi är heterosexuella, inte för att vi källsorterar, inte för att vi är bättre än några andra.

Vi är döpta, döpta i vatten och Ande, för att Gud vill det. För att Gud älskar oss. Älskar oss alla, förbehållslöst, oavsett vem vi ligger med och hur vi klär oss, talar eller går. Vare sig vi är män, kvinnor eller något annat. Och är vi inte döpta så har vi en stående inbjudan.

Det är ett ord att lita på.