söndag 9 oktober 2011

Tacksägelsedagen, Salomos vishet 7:15-22

Det finns spår i världen efter Guds skapargärning, det råder det inget tvivel om, och särskilt inom människan, som är skapad till Guds avbild. Men Guds skapelse rymmer också mysterier, och det är höjden av högmod att tro sig kunna genomskåda den till fullo.

Att tro sig veta att obligatorisk heterosexualitet är en del av den skapelsen, det är att göra sig till kung över tid och rum, och att trotsa allt vi vet om historien, om olika mänskliga kulturer och om djurens beteende.

Det är vackert att låta sig ledas av visheten och att försöka "skåda Gud på ryggen", som Linné uttryckte det, genom att försöka förstå naturen. Men att göra det utan att först pröva sina förutfattade meningar, det gör ingen människa glad.

Som Tage Danielsson uttrycker det: "Utan tvivel är man inte klok."

söndag 2 oktober 2011

Den helige Mikaels dag, Första Moseboken 28:10-17

Jakob var fjollan i sin familj. Han hade ljus röst, slät hy och gillade att hänga mamma i kjolarna. Han var verkligen inte den som hans far hade tänkt ge sin välsignelse. För att få den måste han nästan göra sig till dragking, genom att iklä sig en mer traditionell mansroll, och till och med då är han nära att avslöjas av sin pipiga röst.

För många av oss är det en ständig kamp att hela tiden leva upp till det kön vi tilldelats, och för Jakob är det en fråga om liv och död, och när han väl lurat av sig far hans välsignelse måste han fly för att inte bli ihjälslagen av sin mer normativa bror.

Det är när han är på flykt som han somnar i ödemarken och drömmer om glitter och glamour, och om en trappa som går ända upp i himmelen. Det är då han inser att Gud inte bara är de normativas Gud utan att han, den utstötte och avvikande, faktiskt är bäraren av Guds välsignelse.